Masennus


Masennus 

Masennusta esiintyy eri asteisena yleisesti Suomessa. Lievästä masennuksesta kärsii noin 15 % väestöstä ja vakavista masennustiloista kärsii noin 5 %. Masennus voi olla jopa niin vakava, että se kehittyy psykoottiseksi. Tallaisesta psykoottisesta depressiosta kärsii noin 1 % aikuisväestöstä. 
Masennus on sairaus, jossa masentunut tila ja siihen liittyvät oireet kestävät yhtäjaksoisesti hyvinkin pitkään, viikkoja, kuukausia tai jopa vuosia. Jokainen kärsii ajoittain hetkellisestä tai lyhytaikaisesta masentuneesta mielialasta tai surusta, joka on normaali reaktio erilaisiin pettymyksiin ja menetyksiin. Masennuksesta ei ole kyse, kun ihmisellä on tallainen hetkellinen, ohimenevä tila. 

Kuvahaun tulos haulle depression



Masennuksen oireet: 
  • Yleisesti masentunut mieliala 
  • Mielenkiinnon tai mielihyvän vähentyminen 
  • Ahdistuneisuus 
  • Painon lasku tai nousu 
  • Unettomuus tai lisääntynyt unen tarve 
  • Päivittäinen väsymys tai voimattomuus 
  • Liikkeiden ja mielen hidastuminen tai kiihtyneisyys 
  • Arvottomuuden tunteet 
  • Syyllisyyden tunteet 
  • Vaikeudet ajatella tai keskittyä 
  • Päätöksenteko kyvyn huonontuminen 
  • Kuolemaan liittyvät ajatukset 
  • Itsemurha-ajatukset 
  • Päihteiden käytön lisääntyminen 

Masennuksen eri muodot 

Masennus voidaan siis erotella masennustilan mukaan lieviin, keskivaikeisiin, vakava-asteisiin ja psykoottisiin masennustiloihin. Lievässä masennustilassa oireet haittaavat vain vähän sosiaalista tai ammatillista toimintaa ja ihmissuhteita. Vaikeassa masennustilassa oireet haittaavat merkittävästi ihmissuhteita ja toimintakykyä. Psykoottisessa masennustilassa olevalla henkilöllä ilmenee harhaluuloja tai kuuloharhoja, jotka ovat syyttäviä. 
Masennuksen oirekuvan luonteen mukaan voidaan erottaa myös talvikuukausina esiintyvä kaamosmasennus sekä melankoliset ja epätyypilliset depressiot. Oirekuvan luonteella ja masennuksen vakavuusasteella on merkitystä erityisesti hoidon ja siihen liittyvän lääkehoidon suunnittelussa. 
Masennuksella on alttius toistua 

Henkilölläjoka on sairastanut vähänkin vakavamman masennuksen ja toipunut siitä, on 50 % mahdollisuus sairastua masennukseen uudelleen. Jos masennusta ei hoitoaniin kahden vakavan masennusjakson jälkeen kolmannen sairausjakson mahdollisuus on yli 70 % ja kolmannen hoitamattoman sairausjakson jälkeen uusiutumisriski on jo 90 %. Hyvällä hoidolla voidaan merkittävästi vähentää masennusjaksojen uusiutumisriskiäLisäksi toistuvat masennusjaksot aiheuttavat huomattavaa kärsimystä sairastuneelle itselleen ja hänen läheisilleen 
Masennus on myös keskeinen työkyvyttömyyden ja alentuneen työkykyisyyden syyMasennukseen liittyy myös suurentunut itsemurhariskiArvioiden mukaan masennustiloista kärsivistä noin 5 % päätyy lopulta itsemurhaanVaikea-aisteisessa masennuksessa itsemurhariski kasvaa 15-20 %:iin. 



Mistä masennus johtuu? 

Masennukseen ja sen syntyyn vaikuttaa useat perinnölliset ja ympäristön vaikuttamat tekijätTutkimusten mukaan masennusalttiuteen vaikuttaa biologiset tekijätoman persoonallisuuden rakenne ja synnynnäinen temperamenttiMasennusalttiutta lisäävät erityisesti varhaiskehityksen aikana omaksutut negatiiviset ajatusmallititsetunnon hauraus ja läheisyyden tarpeeseen perustuva alttius alistuaMasennus voi olla myös keino paeta muita masennusta laukaisevia tunnetilojakuten vihantunnettaMasennustilojen taustalla onkin usein pitkään tukahdettua suruakatkeruuttavihaa tai traumaattinen kokemus. 
Masennuksen laukaisevina tekijöinä ovat usein elämänmuutokset ja käännekohdat, erilaiset pettymykset, surut ja menetykset. Masennus voi muuttua negatiiviseksi kierteeksi, siten että se aiheuttaa usein sosiaalista eristyneisyyttä ja arkuutta, mikä on omiaan lisäämään pasennustilojen pitkittymistä ja masennusalttiutta. 
Kaksisuuntaisen mielialahäiriöneli maanis-depressiiviseen sairauteen on myös ilmeistä masennusjaksoTämä on tärkeää tietääkoska  kaksisuuntaisen mielialahäiriön masennusjaksojen  lääkehoito eroaa muiden masennustilojen lääkehoidosta(Psykiatrian erikoislääkäri Matti Huttunen. 17.10.2016. Masennus. Lääkärikirja Duodecim.) 
Psykiatrian erikoislääkäri Juha Lehti kertoo selkeästi ja arkisilla esimerkeillä selitettynä siitämistä masennuksesta on kyse. "Masennus viestii siitäettä ihminen on keskellä uudelleenarviointityötäjoka tulisi saattaa loppuunKatso video alla olevasta linkistä. 



Lähteet: 
Psykiatrian erikoislääkäri Matti Huttunen. 17.10.2016. Masennus. Lääkärikirja Duodecim. 
Video. Masennus, mistä masennuksesta on kyse. Psykiatrin erikoislääkäri Juha Lehti. Youtube. 10.01.2014.  

Kommentit